blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG jedenmaco
ČLÁNKY
DISKUSIE
SLEDOVAŤ BLOG
Vitajte na mojom blogu
JEDEN.MACO



Vymývačka mozgov
pridal JEDEN.MACO 26.3. 2014 o 17:22



Práve som našiel starý zošit z roku 2011 z predmetu USP (úvod do sveta práce). Z recesie som si to prelistoval, hoci som si poznámky nikdy príliš nepísal. Na jednom liste bol nápis INFLÁCIA. Keď som si prečítal poznámky k nadpisu, nedalo mi to nenapísať v krátkosti tento článok.

 

"Inflácia je jav, ktorý znižuje kúpnu silu peňažných jednotiek. O inflácii hovoríme vtedy, keď dochádza k všeobecnému rastu cien tovarov a služieb, nie len k rastu cien jednotlivých položiek. To znamená, že za jedno euro sa toho dá kúpiť menej ako v minulosti, resp. euro má menšiu hodnotu ako kedysi."

 

Živo si pamätám, ako sme pozerali film o inflačnej príšere, ktorá musí byť kontrolovaná Európskou Centrálnou Bankou (bola zavretá v nádobe), ktorá zabezpečuje "znesiteľnú" mieru inflácie každý rok, respektívne, rok čo rok sa ju snaží udržiavať čo najnižšu, lebo inak našu ekonomiku čaká totálny kolaps. Pamätám si tiež, že nám vraveli, že inflácia jednoducho je, a to, že sa naša mena znehodnocuje je prirodzené, a jediné riešenie je spraviť z času na čas defláciu. To je ale totálna idiotina. Prečo?

 

 

Ako vlastne tá prirodzená inflácia vzniká? Kto ju zariadil? Matka príroda?

V definícií sa hovorí o jave, ktorý znižuje hodnotu peňazí. Ako tento jav nastáva? No jednoducho. Nastáva kvôli tomu, že niekto získava peniaze za nič. Ako? Cez zisky, úroky alebo dividendy (to je podiel zo zisku). Zisk vznikne tak, že zaplatíme za výrobok viac ako reálne stojí. Úrok vzniká tak, že musíme vrátiť viac ako sme si požičali. Podstata úroku a zisku je rovnaká. Niekomu dávame peniaze za nič - niekto nadobúda peniaze za nič. Z toho logicky vyplýva, že keď dovolíme nadobúdanie peňazí za nič, dovolíme tak znehodnocovať peniaze - infláciu. Tí, ktorí majú tieto neustále nadobúdajúce peniaze za nič, si za ne potom kupujú reálne, hodnotné veci (teda tovar). Tak sa deje to, že do ekonomiky neustále prichádzajú peniaze, ale neprichádzajú žiadne reálne a hodnotné veci. Keď boli peniaze zlato, tak aj keď boli nadobudnuté za nič, mali stále hodnotu zlata (teda nestratili hodnotu). Ale papierové peniaze, ktoré niekto neustále a systematicky nadobúda za nič a potom si za ne kupuje reálne a hodnotné veci, ktoré niekto iný vyprodukoval svojou prácou, tak tieto peniaze získané za nič sa automaticky znehodnotia - spôsobia infláciu. 

 

Ako tomu teda zabrániť? Jedine tak, že nedovolíme nadobúdať peniaze za nič. To znamená, že nedovolíme, aby si niekto mohol tieto peniaze zobrať a kupovať si za ne reálne a hodnotné veci, ale aby s týmito peniazmi nadobudnutými za nič prišli do ekonomiky aj automaticky nové výrobky, teda nové reálne a hodnotné veci. Tým zákonite tieto peniaze hodnotu nestratia, pretože budú pokryté hodnotami, ktoré sa za ne vyrobili. Dokiaľ však naša legislatíva (a vôbec celý systém) bude presadzovať existenciu úrokov, ziskov a dividend, teda bude presadzovať neobmedzené nadobúdanie peňazí za nič, dovtedy bude naša ekonomika čeliť inflácií!



Prístupov 7501
Kvalita článku
(62,5%) hlasov 4

PRÍSPEVKY
SLEDUJETE
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Koniec ľudstva
[ 6.7.2014] (príspevkov 0)
tomlinson111, rudo887788, tominko6666 a ...
[ 25.4.2014] (príspevkov 1)
Vymývačka mozgov
[ 26.3.2014] (príspevkov 5)
Kto vyhrá hokej na SOCHI 2014?
[ 12.2.2014] (príspevkov 17)
Tretí seriózny článok
[ 3.2.2014] (príspevkov 0)
Najväčší zločin v histórií ľudstva
[ 10.1.2014] (príspevkov 15)
Druhý seriózny článok
[ 3.12.2013] (príspevkov 9)
Prvý seriózny článok
[ 24.11.2013] (príspevkov 6)
Putin
[ 1.10.2013] (príspevkov 0)
TOP 10 Guns N´ Roses
[ 23.9.2013] (príspevkov 4)