blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG jedenmaco
ČLÁNKY
DISKUSIE
SLEDOVAŤ BLOG
Vitajte na mojom blogu
JEDEN.MACO



Sovietska zbraň hromadného ničenia
pridal JEDEN.MACO 25.7. 2013 o 2:41



Jedna sa o slavny KLM utok, ktory v 80tych rokoch nicil vsetko, co mu prislo do cesty. Skratka KLM vznikla na zaklade inicialov troch sovietskych utocnikov (Krutov, Larionov, Makarov). Tuto trojku podporovala z obrany rovnako nebezpecna dvojica, ktoru tvorili Slava Fetisov a Alexander Kasatonov. Vacsina kritikov povazuje tuto formaciu za vobec najlepsiu v historii medzinarodneho hokeja. 

 

 

Vznik

V roku 1980 sa na na zimnych olympijskych hrach v Lake Placid stal zazrak. Zborna prehrala vo finale proti amaterskym hokejistom z USA. Tento sok vsak vrchni predstavitelia sovietskeho ladoveho hokeja znasali velmi tazko, a trener zbornej, Viktor Tichonov, dostal prikaz zlozit tim, ktory dostane ZSSR opat na vrchol a vyrovna sa hviezdnemu vyberu Kanady.

 

 

Tichonov tuto ulohu zvladol dokonale. Z armadneho klubu CSKA Moskva vybral 5 hracov, ktori si na najblizsich 10 rokov podmanili celu Europu. Predstavitelia tejto formacie mozu za uspechy vdacit prave tomuto klubu. V lige sa z nich stali bohovia. Na striedacke mali dokonca vyhradene vlastne miesta s napisom "Len pre prvu pätku". 

 

 

"V CSKA sme mali vojnovy rezim. Nikoho nezaujimalo, ze sme ludia. Trener nas zavrel na bazu a tam sme travili 300 dni v roku. Boli sme nuteni trenovat kazdy den trojfazovo, pricom cez vikendy sa hrali zapasy, alebo sa trenovalo dvojfazovo. Na zaklade toho sa z nas stali dobri priatelia. Aby sme to zvladli, potrebovali sme podporu jeden od druheho", spomina Igor Larionov.

 

Zaciatok ery KLM

Prave trojfazove treningy, tiez dostatok priestoru v CSKA a hlavne neuveritelna chemia z nich robila takmer neprekonatelny utok. Wayne Gretzky na nich po prehre na Canada Cupe v roku 1981 spomina takto: "Boli neuveritelni. Na lade boli vyse 35 minut a stale vyzerali rovnako cerstvo. Z nas sa iba lial pot a ledva sme prepletali nohami, ale oni boli jednoducho ako stroje." 

 

Ich vynimocnost spocivala aj v tom, ze kazdy z nich bol iny, kazdy preferoval iny styl hry a kazdy zapadal do dokonalej mozaiky. Larionov bol mozog formacie, cez ktoreho isla vacsina akcii. Makarov bol neunavny korculiar s brilantnou technikou a schopnostou zakoncovat. Krutov bol cistokrvny zakoncovatel s pohotovymi reakciami, ktory bol najnebezpecnejsi prave pred branou supera. Fetisov bol ofenzivny obranca, kapitan muzstva s prirodzenou autoritou, ktory utok podporoval z modrej ciary. Kasatonov bol najplatnejsi v defenzive. 

 

Era KLM

V roku 1983 na MS sa jedinykrat v historii medzinarodneho hokeja stalo, ze do All Star Teamu bola vybrata cela pätka, pricom do brany bol zvoleny legendarny Vladimir Tretjak.

 

V roku 1987 na Canada Cupe bol ich finalovy suboj s Kanadou na cele s hracmi ako Gretzky, Lemieux ci Hawerchkuk dychberucim bojom, a hoci sa z titulu tentokrat tesila Kanada, zamorske media s uzasom pisali o sovietskej formacii, ktora sa na lade spravala ako jeden zivy organizmus. 

 

Vsetko sa vsak raz konci, a koncom 80tych rokov styria hraci z formacie (okrem Krutova) verejne kritizovali rezim a vytvorili si averziu voci trenerovi Tichonovovi. Ten sam priznal, ze svoju elitnu formaciu miloval a nenavidel zaroven. Podla jeho slov castokrat ignorovali pokyny a hrali instinktivne. Kasatonov spomina: "Tichonov to nemal rad, ale casto sme improvizovali. Superi potom nevedeli, co maju robit. Nie je problem si ustrazit dvoch alebo troch hracov, ale cela utocna pätka sa ustrazit neda. A my sme dokazali hrat aj naslepo, pricom kazdy z nas bol rovnako nebezpecny."

 

V 80tych rokov ziskali sovieti 5 titulov z majstrovstiev sveta, 2 tituly zo ZOH a triumfovali aj v Canada Cupe v roku 1981 po jednoznacnej deklasacii Kanady vo finalovom suboji, ktory sa skoncil 8:1 v ich prospech.

 

 

Rozpory sa ale nadalej prehlbovali. Hlavne Larionov, ktory mal povest inteligentneho cloveka, svoj antikomunisticky nazor daval najavo najviac a s Tichonovom mal najvacsie konflikty. Je zname, ze Tichonov tohto zverenca niekolkokrat fyzicky trestal na lavicke pocas zapasu. Za Larionova sa vsak vzdy postavili spoluhraci, a vaznejsie tresty ho teda minali.

 

Koniec ery KLM

MS v roku 1989 v Stokholme boli poslednym vystupenim legendarnej formacie. S reprezentacnym dresom sa rozlucili impozantne. ZSSR vyhralo turnaj bez jedineho zavahania. Hraci si vsak chceli vyskusat zamorsku NHL, a hoci im bol spociatku odchod z krajiny zakazany, po pade komunizmu im v tom uz nic nebranilo. Styria hraci (okrem Krutova) sa v NHL vyrazne presadzovali, Fetisov a Larionov dokonca ziskali najcennejsiu trofej. Era KLM skoncila. V zamori totiz hrali oddelene, a kedze do NHL vstupili uz v urcitom veku, adaptacia na zamorsky styl hokeja sposobila, ze vsetkym vyrazne klesla produktivita. Kasatonov to charakterizoval slovami "Nasa sila nebola v hokeji a ani v individualnych kvalitach kazdeho z nas, ako to bolo v pripade Kanady. My sme ale boli ako bratia. Ked niekto udrel Sergeia alebo Igora, neublizil len im, ale ublizil nam vsetkym a stal sa nasim spolocnym nepriatelom. Nikdy viac som uz nehral v time s niekym, kto by mi bol ako brat."

 

Dnes su z nich stale dobri priatelia, no 6.7.2012 zomrel jeden z clenov elitnej pätky, Vladimir Krutov. Bol to tiez hrac, ktory sa podielal na najkrajsom hokejovom utoku v dejinach.

 

 

Predstavitelia KLM utoku

 

Igor Larionov

 

Sergei Makarov

 

Vladimir Krutov



Prístupov 7334
Kvalita článku
(100%) hlasov 1

PRÍSPEVKY
SLEDUJETE
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Koniec ľudstva
[ 6.7.2014] (príspevkov 0)
tomlinson111, rudo887788, tominko6666 a ...
[ 25.4.2014] (príspevkov 1)
Vymývačka mozgov
[ 26.3.2014] (príspevkov 5)
Kto vyhrá hokej na SOCHI 2014?
[ 12.2.2014] (príspevkov 17)
Tretí seriózny článok
[ 3.2.2014] (príspevkov 0)
Najväčší zločin v histórií ľudstva
[ 10.1.2014] (príspevkov 15)
Druhý seriózny článok
[ 3.12.2013] (príspevkov 9)
Prvý seriózny článok
[ 24.11.2013] (príspevkov 6)
Putin
[ 1.10.2013] (príspevkov 0)
TOP 10 Guns N´ Roses
[ 23.9.2013] (príspevkov 4)