blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG jedenmaco
ČLÁNKY
DISKUSIE
SLEDOVAŤ BLOG
Vitajte na mojom blogu
JEDEN.MACO



Pavel Bure - najlepší strelec NHL?
pridal JEDEN.MACO 19.7. 2013 o 18:12



A taktisto najpodcenovanejsi hrac zamorskych klzisk. Znie to mozno divne, no pravdepodobne je to tak. Malokto by o nom tvrdil, ze bol najlepsim strelcom narodnej hokejovej ligy. Ale co ak nim naozaj bol? A ak bol, tak preco?

 

 

Pavel Bure bol sovietsky (neskor rusky) hokejovy utocnik. V NHL odohral 13 sezon. Znamy bol svojim mimoriadne energickym pohybom, a preto ho mnohi povazuju za najlepsieho korculiara vsetkych cias. Na zaklade tychto aspektov mu prischla prezyvka "The Russian Rocket". Jeho prednostou bola teda rychlost, ale taktiez skvela technika a schopnost zakoncovat. Jedinym jeho minusom bola velka nachylnost na zranenia, kvoli ktorym bol nuteny skoncit aktivnu karieru v roku 2003, kedy mal 31 rokov. 

 

 

Spat ale k jeho streleckym schopnostiam. Ked sa pozrieme na jeho statistiky, na konte ma 437 golov, co ho radi celkove na 63. miesto. To na prvy pohlad nevyzera, ze by sa malo jednat o najlepsieho zakoncovatela v historii. Z prvych 90 najlepsich strelcov vsak Bure odohral najmenej zapasov. V priemere ma teda 0.62 golu na zapas, co ho v tejto statistike radi na tretie miesto celkove. Bure teda odohral 702 stretnuti v zakladnej casti. Styrikrat dal 58 alebo viac golov v sezone (60, 60, 58 a 59). Ktori hraci mali viac takychto sezon?

 

Pocet sezon s 58 a viac golmi

Bossy - 6

Gretzky - 5

Bure, Lemieux, Esposito - 4

 

Vsetko hraci, ktori su uvedeni v sieni slavy NHL, a taktiez hraci, ktori su v oficialnom rebricku THN Top 100 hracov historie NHL. 58 golov za sezonu je uctyhodna statistika, a fakt, ze len Gretzky a Bossy mali viac takychto sezon o niecom hovori.

 

Vezmime si teda cislo 50. Kolko hracov malo viac takychto sezon?

 

Pocet sezon s 50 a viac golmi

Bossy, Gretzky - 9

Lafleur, Lemieux, Dionne - 6

Bure, Esposito, Yzerman, Bobby Hull, Brett Hull - 5

 

Opat vsetko hraci, ktori su uvedeni medzi stovkou najlepsich hracov historie NHL. Siesti z nich su dokonca v prvej dvadsiatke. Bure sa vsak do prvej stovky nezmestil. Otazka vsak znie: kolko sezon s 50 a viac golmi by Bure nazbieral, keby mu prialo zdravie rovnako, ako vyssie spomenutym hracom?

 

 

Ak Bure odohral 70 zapasov (alebo viac), vzdy dal 50 a viac golov. V kazdej jednej sezone. To sa podarilo okrem neho len Bossymu. Avsak najlepsi strelci, ktorych som spominal, boli vsetko clenovia elitnych formacii svojich muzstiev. Mali po boku kvalitneho centra alebo obrancu, castokrat oboje. Boli to hraci, ktori im vyrazne pomahali pri strielani golov. Bure vsak pri sebe nikdy nemal hraca, ktory by dokazal v sezone nazbierat 80 asistencii. Dokonca nenazbierali ani 60!!! Za pozornost stoji, ze Brett Hull dostiahol za 3 roky, co hral po boku Adama Oatesa, vzdy hranicu 60 golov. Nikdy pred tym a ani potom nieco take nezopakoval. Dokonca aj v jeho najslabsej sezone s Oatesom nastrielal viac golov, ako vo svojej najlepsej bez neho. Co Wayne Gretzky? Hoci to bol prirodzeny tvorca hry, ma na svojom konte zo vsetkych najviac nastrielanych golov. Ked odisiel z Oilers Paul Coffey, Gretzky uz nikdy v kariere nedal viac ako 60 golov. A to mal 25 rokov. Dovtedy, kym hrali spolu, sa mu to podarilo 5 krat. Coffey prestupil do Pittsburgu a hned v prvej sezone dal Mario Lemieux 60 golov. Zaujimave. Podobny pripad je aj hrac s najlepsim golovym priemerom vobec, Mike Bossy. Ten mal po boku skveleho tvorcu hry, Bryana Trottiera, a jedneho z najlepsich obrancov vsetkych cias, Denisa Potvina. Phil Esposito taktiez vyrazne tazil z prace legendarneho Bobbyho Orra. Vacsina tychto hracov teda hralo za kluby, ktore boli vo svojej dobe najlepsie v NHL. Mali hviezdami nabite supisky a castokrat triumfovali v zisku Stanley Cupu. Pavel Bure vsak vo svojich 60 golovych sezonach elitneho spoluhraca nemal. Nikdy nehral za najlepsie kluby NHL. Nikdy neziskal Stanley Cup. Ked k nemu prisiel Mark Messier, Bure sa zranil a hral len sporadicky. Z tejto dvojice teda nikdy nevysiel napovrch skutocny potencial.

 

 

Netvrdim, ze Pavel Bure bol lepsim hracom ako Gretzky, Bossy, Esposito ci Lemieux. Ked vezmeme v uvahu len cisto strelecke schopnosti, je na urovni Bossyho ci Lemieuxa. Za zmienku tiez stoji, ze najlepsi strelci historie NHL (Gretzky, Bossy, Howe, Dionne, Esposito...) posobili v NHL zvacsa v 70tych a 80tych rokoch. V casoch, kedy sa hokej hral najofenzivnejsie a vysledky boli podstatne divokejsie, ako v rokoch 90tych ci v sucasnosti. Ciste teoreticky, kolko golov by bol Pavel Bure schopny nastrielat v roku 1984 za Edmonton Oilers? 80? 90?? 100??? To, ze Pavel Bure nepatri do oficialneho rebricka THN TOP 100 najlepsich hracov  historie NHL znamena, ze je najpodcenovanejsim hracom vsetkych cias.



Prístupov 8216
Kvalita článku
(40%) hlasov 3

PRÍSPEVKY
SLEDUJETE
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Koniec ľudstva
[ 6.7.2014] (príspevkov 0)
tomlinson111, rudo887788, tominko6666 a ...
[ 25.4.2014] (príspevkov 1)
Vymývačka mozgov
[ 26.3.2014] (príspevkov 5)
Kto vyhrá hokej na SOCHI 2014?
[ 12.2.2014] (príspevkov 17)
Tretí seriózny článok
[ 3.2.2014] (príspevkov 0)
Najväčší zločin v histórií ľudstva
[ 10.1.2014] (príspevkov 15)
Druhý seriózny článok
[ 3.12.2013] (príspevkov 9)
Prvý seriózny článok
[ 24.11.2013] (príspevkov 6)
Putin
[ 1.10.2013] (príspevkov 0)
TOP 10 Guns N´ Roses
[ 23.9.2013] (príspevkov 4)