blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG jedenmaco
ČLÁNKY
DISKUSIE
SLEDOVAŤ BLOG
Vitajte na mojom blogu
JEDEN.MACO



Najlepšie turnaje všetkých čias: Canada Cup 1987
pridal JEDEN.MACO 5.7. 2013 o 15:19



Toto obdobie bolo oznacovane ako hokejova obdoba hviezdnych vojen. To, ze to aj naozaj bola, svedci trojica najlepsich zapasov, ake kedy hokejovy svet mal moznost vidiet. 

 

V poradi to bol uz 4. Kanadsky pohar. Domaci mali na konte dve prvenstva (1976 a 1984). Uhlavni nepriatelia, USSR, mali na konte sice len jedno (1981), avsak zo vsetkych najjednoznacnejsie. Uz len z tohto hladiska to bola prestizna zalezitost. Rozhodovala teda, komu bude obdobie 80tych rokov patrit. Kanadania nechceli dopustit, aby ich sovieti dobehli a porazil na domacej pode, a tak si to aj prial takmer cely svet. Kanadania chceli potvrdit, ze najlepsi hokej sa hra tam, kde vznikol. 

 

 

Turnaja sa okrem dvoch favoritov zucastnili aj teamy ako Svedsko, Ceskoslovensko ci USA. Prekvapit mohli aj coraz silnejsi fini. Avsak fakt bol ten, ze zostavy tychto muzstiev sa este stale nedali zrovnavat so zostavami top favoritov. CSSR chcelo odcinit sklamanie z roku 1984, kedy nevyhralo jediny zapas. USA a Finsku stale chybala dostatocna papierova kvalita. Jediny, s kym sa do finale este ako tak ratalo boli svedi, vicemajstri z minuleho Canada Cupu. Herny system bol nasledovny: jedna skupina, hra kazdy s kazdym, 4 teamy postupia do semifinale a napokon dva do finale, ktore sa hralo na dva vytazne zapasy. Turnaj mal velmi silnu medialnu pozornost (ved napokon aby nie, v tej dobe islo o najprestiznejsie podujatie). Cakalo sa, ze turnaj prekona vsetko, co doposial ladovy hokej ponukol. Napokon sa ukazalo, ze sa predpovede potvrdili a turnaj sa do historie zapisal najdramatickejsim finale, ake kedy svet videl. 

 

 

Kanadania tradicne hrdo ospevovali svoju silu. Tentokrat opravnene. Na supiske mali totiz dvoch najlepsich utocnikov historie NHL, Wayne Gretzky, ktory bol na svojom vrchole, a Mario Lemieux, o ktorom sa vedelo, ze coskoro na Gretzkeho dosiahne a vystupi z jeho tiena. Obaja hraci boli centri, avsak trener javoroveho listu neodolal, a dal tychto dvoch do jednej formacie. Sovieti vkladali nadeje do zohratej a skusenej pätice hracov (Larionov, Makarov, Krutov, Kasatonov a Fetisov). Taktiez aj druhy utok (Bykov, Khomutov a Kamensky) budil velky respekt. 

 

 

Otvaraci zapas hralo CSSR proti favorizovanej Kanade. Ti vsak su znami faktom, ze zaciatky im na turnaji vzdy idu poslabsie, a muzstvo casom stale nabera na obratkach. Zapas skoncil 4:4. Ani Gretzky, ani Lemieux neskorovali. Cechoslovaci mali v zapase mierne navrch a stav mohol skoncit kludne v ich prospech. Na uvod prehrali aj sovieti so svedmi. Obaja favoriti teda na uvod zakopli, no obaja sa vsak coskoro nastartovali a porazali co im prislo do cesty. Ich vzajomny zapas skoncil remizou 3:3. V semifinale si Kanada napokon poradila s huzevnatym Ceskoslovenskom 5:3, hoci na uvod prehravali 0:2. Sovieti zdolali svedov 4:2 a ocakavane finale sa mohlo zacat.

 

 

To, co sa udialo vo finalovej serii je dodnes povazovane za to najlepsie, co sme mohli v ladovom hokeji vidiet. Znamena to prelievanie hry z jedneho konca na druhy, vysoke vysledky s tesnym rozdielom a neustale predbiehanie sa vo vedeni. 

Prvy zapas zacal pre Kanadu vynikajuco. Uz v druhej minute skoroval Mike Gartner (mimochodom najrychlejsi korculiar vsetkych cias) a domaci viedli 1:0. Coskoro vsak sovieti spustia na Kanadu ladovu sprchu a otacaju skore vo svoj prospech vysoko na 4:1. Kanada sa zdala byt na kolenach. Ale ako sa hovori, nadej umiera posledna, no az po nej Kanada. Gretzky nastartoval svoj team skvelou prihravkou na Bourqua, ten dava gol a opat je o co hrat. Kanadania zacnu do svojho supera busit ako sa len da, a zrazu vyrovnavaju skore na 4:4. V 57. minute otaca skore v prospech Kanady celkom zvlastnym golom Wayne Gretzky. Sovieti su zaskoceni, no o 32 sekund sa im podarilo vyrovnat. Rozhoduje teda predlzenie. V 6. minute triafa branku Semak a v hale nastava ticho. Sovieti vedu na zapasy 1:0.

 

Druhy zapas nie je o nic slabsi. Kanadania vedia, ze musia bodovat. Zacnu dobre a ujmu sa rychlo vedenia na 3:1 po goloch Rocheforta, Gilmoura a Coffeyho. V dvoch goloch mal prsty aj Wayne Gretzky. V druhej tretine vsak Sovieti naberu na obratkach a vyrovnavaju na 3:3. V 36. minute sa vsak Gretzky s Lemieuxom dostavaju do precislenia. Lemieux po peknej prihravke skoruje a Kanada opat vedie. V 44 minute vsak vyrovnava Vyacheaslav Bykov. O 6 minut na to kanadania vyuzivaju presilovku a Lemieux (opat po Gretzkeho prihravke) posiela Kanadu do vedenia. 5:4. Zda sa, ze sa uz nic nestane, no v 58 minute po krasnom prieniku Kamenskeho je skore opat nerozhodne. Mike Keenan uz straca trpezlivost a unaveny team Kanady je zufaly. V predlzeni sa dostava prvy sovietsky utok do velkej sance, kedy Krutovove backhandove zakoncenie bravurne vychyta Grant Fuhr. V prvej polovici predlzenia sa teda nerozhodne. V druhej polovici sa vsak opat zopakuje rovnaky scenar ako pri zatial poslednom gole Kanady. Ray Bourque vyvedie puk do pasma, prihrava Gretzkemu, ten okamzite najde Lemieuxa. Mario striela od modrej ciary z prvej, avsak branku mina. Puk sa dostava opat na modru ciaru kde ho zachyti obranca Larry Murphy, prihrava Gretzkemu, ten sa pokusi vystrelit z prvej, brankar Belosheikin vsak puk odrazi, no Gretzky si znova najde Lemieuxa ktory je na opacnej strane branky a ten nekompromisne zakonci a zaistuje tak Kanade vyhru. 1:1. Gretzky si v tomto zapase pripisal 5 asistencii, stal sa najlepsim hracom zapasu a mnohi tento zapas povazuju za Gretzkeho vobec najlepsi zapas v kariere. Lemieux si pripisal hattrick.

 

Seria sa teda rozhodne v tretom zapase. Kanadania su nabudeni vyhrou, ale sovieti im nic nedaruju. Hned v uvode sa do Kanady pusti v plnom nasadeni prva sovietska pätka, a Makarov skoruje po 26 sekundach. Sovieti coskoro svoje vedenie upevnia a vedu 3:0. Domaci nemaju na vyber a musia dat vsetko do utoku. Mike Keenan stavil na svoju checking line (Propp, Tochcet a Messier). Zasluhou tejto formacie domaci znizuju na rozdiel jedneho golu. Sily im vsak dochadzaju a neunavni sovieti davaju opat gol a zvysuju na 4:2. Zda sa, ze Kanada musi sklonit hlavu. Avsak, Kanadania sa nikdy nevzdavali a skvele comebacky v tejto serii nemaju konca. Kanadania sa nakopnu, strielaju 3 goly a dostavaju sa do vedenia! Do konca ostava 7 minut, avsak Semak vyrovnava skore na 5:5. Vsetci sa pripravuju na tretie predlzenie, avsak nikto netusil, co sa stane teraz. Puk sa vhadzuje v utocnom pasme sovietov. Kanada na zaver spolieha na elitnu formaciu Gretzky, Lemieux a Hawerchuk. Dale Hawerchuk ziskava puk a prihrava ho Lemieuxovi. Ten prejde cez sovietskeho obrancu a vysuva Gretzkeho. Gretzky si situaciu skvelo nacasuje a vracia puk Lemieuxovi, ktory je teraz uplne volny. Lemieux striela a dava gol na 6:5! Toto vsetko sa udialo v 59. minute. Sovieti sa uz na nic nezmozu a prehravaju. Kanada vyhrava kanadsky pohar tretikrat v historii.

 

 

The Great One a Super Mario

 Cely turnaj boli tahunmi Kanady. Podielali sa na dvoch rozhodujucich goloch vo finale. Kanada dala na turnaji 41 golov a oni dvaja nazbierali dokopy 39 bodov. Gretzky bol vyhlaseny najlepsim hracom turnaja s 21 bodmi (3+18). Lemieux sa stal najlepsim strelcom s 11 golmi. Uz nikdy spolu v jednom muzstve s vynimkou All Star Game 1997 nehali.  Cely svet si vsak navzdy zapamatal ich akcie. 

 

 

Vytazna branka Kanady po akcii Gretzkeho a Lemieuxa:


 

Druha strana mince

Pre historiu je sice pekne, ze koliska hokeja vyhrala a dvaja najlepsi hraci tej doby finalovy zapas rozhodli, no v rozhodujucom zapase bolo az prilis podozrive chovanie rozhodcov. Ti cely cas piskali v neprospech sovietskeho muzstva a domacim zaroven prehliadali vyslovene zakerne fauly vratane vytazneho golu, kde je tiez jasne vidiet viditelne nedovolene branenie. Vytaztvo javoroveho listu je teda velmi kontroverzne. Posudte sami:

 



Prístupov 8763
Kvalita článku
(66,4%) hlasov 11

PRÍSPEVKY
SLEDOVAŤ
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Koniec ľudstva
[ 6.7.2014] (príspevkov 0)
tomlinson111, rudo887788, tominko6666 a ...
[ 25.4.2014] (príspevkov 1)
Vymývačka mozgov
[ 26.3.2014] (príspevkov 5)
Kto vyhrá hokej na SOCHI 2014?
[ 12.2.2014] (príspevkov 17)
Tretí seriózny článok
[ 3.2.2014] (príspevkov 0)
Najväčší zločin v histórií ľudstva
[ 10.1.2014] (príspevkov 15)
Druhý seriózny článok
[ 3.12.2013] (príspevkov 9)
Prvý seriózny článok
[ 24.11.2013] (príspevkov 6)
Putin
[ 1.10.2013] (príspevkov 0)
TOP 10 Guns N´ Roses
[ 23.9.2013] (príspevkov 4)