blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG jedenmaco
ČLÁNKY
DISKUSIE
SLEDOVAŤ BLOG
Vitajte na mojom blogu
JEDEN.MACO



TOP 10 útočíkov NHL za posledných 30 rokov
pridal JEDEN.MACO 1.6. 2013 o 14:34



Hoci je pravdepodobne kazdemu jasne, ktori hraci obsadili prve dve miesta, vybrat zvysnych 8 hracov je ovela narocnejsie nez sa moze zdat. Dovod je jednoduchy. V rokoch 80tych sa hral hokej najofenzivnejsie a vysledky boli hadam najdivokejsie za celu historiu NHL. V 90tych rokoch po rozpade komunizmu nabrala liga uplne iny rozmer, jednotlive teamy sa stali vyrovnanejsie a cela NHL podstatne zdefenzivnela. V sucasnosti je liga plna roznych narodnosti, no podla mojho nazoru na kvalite straca, pretoze vznikla jednak konkurencna liga KHL, a jednak sa viacero krajin (ako napriklad my) hokejovo podstatne zhorsilo, kedze tento sport je coraz viac financne narocny, a tym padom menej dostupny pre sirsie spektrum ludi. Ktori hraci teda za poslednych 30 rokov v lige vynikali najviac?

 

10. Peter Forsberg

Do uvahy spadalo viacero hracov (Messier, Lindros, Bure, Ovechkin....). Nakoniec som ale zvolil Forsberga, pretoze zo vsetkych menovanych odohral najmenej zapasov, ale bodovy priemer mal najvyssi, a taktiez vyhral 2x Stanley Cup a v oboch pripadoch patril v Colorade ku klucovym hracom. Celu jeho karieru velmi poznacili caste zranenia, no Forsberg bol natolko vynimocnym hracom, ze aj napriek tomu si udrzoval stabilny bodovy priemer aj v 90tych rokoch, aj v minulej dekade. Je to nepochybne najlepsi svedsky utocnik aky sa kedy v NHL objavil. Som si isty, ze potencial bol v nom ovela vyssi a nebyt castym a velmi vaznym zraneniam, bol by v rebricku ovela vyssie. Jeho karieru skoncil s 885 bodmi (249+636) s bodovym priemerom 1.25, co ho radi na 9. miesto celkove. Jeho bodove maximum bolo 116 bodov. Bol to cistokrvny tvorca hry s perfektnym citanim hry, a taktiez to bol podla mojho nazoru najsilnejsi hrac na puku vobec. Za zmienku tiez stoji, ze je clenom prestizneho Tripple Gold klubu, co znamena, ze sa stal vyhercom IIHF WC, Olympijady a Stanley Cupu.

 

9. Teemu Selänne

Finsky blesk, nesmrtelny Teemu Selanne, je stale aktivnym hracom a vo veku 42 rokov stale patri medzi najlepsich hracov svojho muzstva. Nepochybne to je najlepsi europsky strelec aky kedy v NHL bol. Momentalne ma na konte 675 golov, ale nie je iste, ci sa tato statistika este nezvysi, pretoze Selanne stale zvazuje, ci v NHL ostane este jednu sezonu (za zmienku stoji tiez suboj s Jaromirom Jagrom o prvenstvo v pocte nastrielanych golov medzi europanmi), alebo ci uz ukonci svoju velmi uspesnu karieru. Kazdopadne, za svoju karieru zlomil niekolko rekordov (za zmienku stoji jeho neuveritelna novacikovska sezona, kedy nastrielal 76 golov za stary Winnipeg Jets), na konte ma 1 stanley cup s Anaheimom Ducks, 2 bronzove a jednu striebornu medajlu z olympijady, dalej jeden bronz a jedno striebro z majstrovstiev sveta. Nepochybne to je najlepsi finsky hrac, aky kedy v NHL hral (ano, lepsi ako Kurri). V kariere ma zatial nazbieranych 1430 bodov (675+755), a jeho bodove maximum (v novacikovskej sezone) je 132 bodov.

 

8. Brett Hull

Jeden z najlepsich strelcov v historii NHL s najobavanejsim priklepom vobec. Je to syn legendarneho Bobbyho Hulla. Vo svojej kariere nastrielal 741 golov, a skoncil s bodovym priemerom 1.1. Je to vytaz stanley cupu z roku 1999 s teamom Dallas Stars, kde strelil vytazny gol vo finale. Hoci nikdy nepatril medzi technickych hracov, vdaka svojej vybornej fyzickej vybavenosti bol velmi tazko odstavitelny od puku. Svoju karieru ukoncil v sezone 2005-2006, kedy ku jeho koncu vyrazne prispela vyluka z predoslej sezony. Kazdopadne, jedna sa o najlepsieho Americkeho utocnika vsetkych cias. Za zmienku taktiez stoji zisk World Cupu s teamom USA v roku 1996, kedy patril k najlepsim hracom turnaja. V kariere nazbieral 1391 bodov a jeho bodove maximum bolo 131 bodov. Taktiez patri k 5tim hracom v historii NHL, ktorym sa podarilo nastrielat 50 golov v 50tich (alebo menej) zapasoch.


 

7. Joe Sakic

Najvacsia legenda teamu Colorado Avalanche, dlhorocny kapitan, vytaz 2 Stanley cupov, taktiez hrac s najlepsim wrist shotom v historii celej ligy. Za celu svoju karieru mal velmi stabilnu vykonnost, a v play off jeho kvality vzdy vyrazne stupla.  Vo svojej uspesnej kariere sa stal clenom Tripple Gold clubu, a karieru ukoncil s 1641 bodmi (625+1016) s bodovym priemerom 1.19. Nepochybne sa jedna o jedneho z najlepsich kapitanov vsetkych cias. Jeho zlatym obdobim boli 90. roky.

 

6. Steve Yzerman

Dlho som premyslal, ci uprednostnim v rebricku Sakica alebo Yzermana, no napokon som sa rozhodol pre kapitana legendarnych Red Wings. Hoci sa jednalo o velmi podobne typy hracov, Yzerman v lige dokazal skorovat viackrat, nazbieral taktiez viac bodov (hoci bodovy priemer hraje v Sakicov prospech), ale co je najdolezitejsie, ako kapitan muzstva ziskal 3x stanley cup a 3x bol najklucovejsim hracom. Bol to hrac s perfektnym priklepom a velmi dobrym citanim hry. Jednoznacne sa jedna o najlepsieho hraca Detroitu Red Wings v novodobej historii.

 

5. Jaromír Jágr

Jediny hrac v rebricku narodeny v CSSR. Nemoze to byt nikto iny ako najproduktivnejsi europan v historii NHL. Jagr zazil svoje najlepsie roky prave v rokoch 90tych, ale vobec nezaostaval ani v minulej dekade a co je pozoruhodne, vobec nezaostava ani doteraz, kedze sa stale jedna o aktivneho hraca (momentalne v drese Bostonu Bruins). Vo svojej kariere vyhral 2x stanley cup v Pittsburgu Penguins, 5x sa stal absolutnym vytazom kanadskeho bodovania a jeho bodovy priemer ho radi do prvej desiatky (1.25). Bol to hrac s vynikajucou technikou a perfektnou koncovkou. Vo svojej dobe bol najlepsim hracom ligy vobec. Taktiez je clenom Tripple Gold clubu. Jeho bodove maximum bolo 149 bodov, a v kariere ma zatial nazbieranych 1688 bodov, co ho radi na prvenstvo medzi europanmi.

 

4. Sidney Crosby

Pre niekoho je to mozno prekvapenia a mozno sa vam zda, ze som neobjektivny, ale Crosby je nepochybne jeden z najlepsich hracov v historii NHL. Momentalne v lige (napriek jeho zraneniam) nema vyraznu konkuranciu, a v tak mladom veku (25 rokov) uz ziskal mnoho cennych trofeji (Stanley Cup ako kapitan Pittsburgu ci olympijske zlato). Jeho bodovy priemer je vzhladom k dnesnej dobe dychberuci (1.39), co ho radi do prvej 5 v historii NHL vobec. Je to vynikajuci tvorca hry a v kariere nepochybne zaznamena este mnoho uspechov. Je to najvacsi favorit na zisk titulu najvacsieho hraca tejto dekady. Pokial mu zranenia neprekazia karieru ako to bolo v pripade Petra Forsberga, moze sa zapisat medzi najvacsich hracov aky kedy hrali v NHL. Jeho bodove maximum je 120 bodov, a zatial ma v kariere nazbieranych 665 bodov (238+427). Predpoklada sa, ze vo svojej kariere nazbiera viac ako 1500 bodov.

 

3. Mike Bossy

Nepochybne najlepsi hrac jednej z najvacsich dynastii v historii NHL, NYI. Bossy bol v 80tych rokoch nezastavitelnym hracom a nepochybne je to (neoficialne) najlepsi strelec v historii NHL (0.762 golov na zapas). Zo svojim teamom ziskal 4x stanley cup v rade, avsak ani raz nebol kapitanom. Tomuto hracovi taktiez skomplikovali karieru zranenia, a keby odohral viac zapasov, mohol toho dokazat este viac. V kariere totiz nastrielal 573 golov v 752 zapasoch! Celkove nazbieral 1126 bodov a jeho bodovy priemer ho teda radi na tretie miesto celkove (1.5). Taktiez ako Brett hull, nastrielal  50 golov v 50tich zapasoch.

 

2. Mario Lemieux

Nepochybne najtalentovanejsi hrac s najohromujucejsim hernym prejavom v historii NHL. Nikoho totizto netrapili zranenia tak, ako tohto kanadskeho rodaka. Vo svojej kariere ziskal 2x stanley cup ako kapitan Pittsburgu Penguins, ziskal Kanadsky Pohar z roku 1987 po vyhre vo fantastickom finale Kanady proti ZSSR. V 90tych rokoch to bol jednoznacne najvacsi fenomen tej doby, jeho bodovy priemer presahoval 2 body na zapas, no nanestastie, v roku 1994 mu diagnostikovali Hodgkinovu chorobu. Liecenie si vyziadalo svoju dan (tzv. unavny syndrom), a ten sposoboval, ze Mario pocas zapasov nevladal a musel casto striedat. Jeho herny prejav sa zmenil, no to vsak neznamenalo, ze mu klesla produktivita. Avsak, v roku 1997 sa ozvala chrbtica a neznesitelne bolesti. Mario teda musel karieru ukoncit, no v roku 2000 sa znova vratil a v roku 2002 ziskal s Kanadou olympijske zlato. V kariere nazbieral 1723 (690+1033) bodov v 915 zapasoch, co ho s bodovym priemerom 1.88 radi na druhe miesto celkove.  Mnoho ludi ho povazuje za najlepsieho hraca v historii NHL.

 

1. Wayne Gretzky

Gretzky zaznamenal v kariere 2857 (894+1963) bodov. To je samozrejme najviac zo vsetkych. Hned po nom je Messier (1887), co znamena, ze na Gretzkeho straca takmer 1000 bodov, pricom odohral o takmer 300 zapasov viac. Gretzky ma teda viac asistencii ako Messier bodov. Predpokladajme, ze ten, kto by chcel Gretzkeho cisla zlomit, odohra 22 sezon (Gretzky odohral 20). Znamena to, ze kazdu sezonu by musel priemerne ziskat 130 bodov. Nie je to nemozne, no naposledy toto cislo prekonali v roku 1996 (Mario Lemieux so 160 bodmi a Jaromir Jagr so 149 bodmi). Co sa tyka golov, musel by teda priemerne strelit 41 golov za sezonu. To svedci o Gretzkeho neprekonatelnosti a dominancii. Dosiahnut totiz 100 bodovu hranicu sa povazuje za extratriedu. Gretzky mal 4x viac nez 200 bodov. 9x zaznamenal viac ako 100 asistencii. Prialo mu zdravie, spoluhraci a v konecnom dosledku aj doba v ktorej hral. V 80tych rokoch totiz Gretzky skoncil s bilanciou 1837 bodov (637+1200) v 774 zapasoch, co znamena, ze mal bodovy priemer viac ako 2.3 bodov na zapas. V 90tych rokoch prezliekol dres, kedze NEDOBROVOLNE obliekol dres LA Kings, a jeho produktivita sice znacne klesla, no kazdopadne, v ziadnom inom kolektivnom sporte neexistuje taka individualita, ako The Great One. Zaujimave vsak je, ze Gretzky nikdy nepatril medzi rychlych korculiarov ako Sergei Fedorov ci Pavel Bure, tiez ani medzi perfektnych technickych hracov ako Mario Lemieux ci Jaromir Jagr, a taktiez nemal ani tak pikantnu strelu ako Brett Hull ci Mike Bossy. Jeho vynimocnost bola uplne inde. Bol to obrovsky prehlad, pozicna hra a skvele citanie hry. Vo svojej kariere ziskal 4x stanley cup ako kapitan Edmontonu Oilers a taktiez ziskal 3x Canada Cup v rokoch 1984, 1987 a 1991. Jedine Mario Lemieux dokazal z Gretzkeho tiena vystupit, no jeho karieru prekazili zranenia.  Kazdy teda, kto pochybuje o tom, preco je Gretzky na vrchole tohto rebricka - nerozumie hokeju.

 

 

Za zmienku este stoja:

Mark Messier - druhy najproduktivnejsi hrac v historii, avsak vzdy hral po boku tych najlepsich hracov, pricom ani v jednom z muzstiev kde ziskal stanley cup nebol najvacsia hviezda.

 

Pavel Bure - neoficialne mozno najlepsi strelec NHL, nemal vsak stastie na spoluhracov a zdravie mu taktiez neprialo.

 

Alexander Ovechkin - jeden z najlepsich strelcov sucasneho hokeja, avsak malokto predpoklada, ze sa mu podari vratit sa spat do svojej starej formy. 

 

Eric Lindros - jeden z najlepsich hracov Philadelphie, avsak na vrchole bol prilis kratko na to, aby sa do rebricka zapisal.

 

Pat Lafontaine - jeden z najlepsich Americanov vsetkych cias s najlepsim bodovym priemerom, avsak taktiez nemal stastie na spoluhracov a ani na zdravie.

 

Peter Stastny - druhy najproduktivnejsi hrac 80tych rokov, no aj napriek tomu bol v tieni viacerych hviezd tej doby.

 

Sergei Fedorov - najlepsi korculiar v historii NHL, avsak s pribudajucim vekom jeho kvalita vyrazne klesla.

 

Jari Kurri - jeden z najlepsich strelcov NHL, avsak bez Gretzkeho by nim nikdy nebol.

 

Jarome Iginla - najlepsi utocnik minulej dekady, avsak za celu svoju karieru ako kapitan ani raz neziskal Stanley Cup.

 

Mike Modano - dlhorocny kapitan Dallasu Stars, taktiez vytaz Stanley Cupu z roku 1999, avsak nikdy neprekonal 100 bodovu hranicu

 

Dale Hawerchuk - hrac s vybornymi individualnymi statistikami, avsak tiez mu chyba najcennejsia trofej.

 

Žigmund Palffy - jeden z najtalentovanejsich hracov svojej doby, avsak zranenia mu karieru podstatne skomplikovali a taktiez mu chyba najcennejsia trofej.

 

Mats Sundin - najlepsi utocnik historie Maple Leafs, dlhorocny kapitan, taktiez vsak nepotvrdil svoje kvality ziskom Stanley Cupu.

 

Bryan Trottier - vynikajuci tvorca hry, avsak v tieni svojho spoluhraca Mika Bossyho.





Prístupov 12758
Kvalita článku
(100%) hlasov 2

PRÍSPEVKY
SLEDOVAŤ
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Koniec ľudstva
[ 6.7.2014] (príspevkov 0)
tomlinson111, rudo887788, tominko6666 a ...
[ 25.4.2014] (príspevkov 1)
Vymývačka mozgov
[ 26.3.2014] (príspevkov 5)
Kto vyhrá hokej na SOCHI 2014?
[ 12.2.2014] (príspevkov 17)
Tretí seriózny článok
[ 3.2.2014] (príspevkov 0)
Najväčší zločin v histórií ľudstva
[ 10.1.2014] (príspevkov 15)
Druhý seriózny článok
[ 3.12.2013] (príspevkov 9)
Prvý seriózny článok
[ 24.11.2013] (príspevkov 6)
Putin
[ 1.10.2013] (príspevkov 0)
TOP 10 Guns N´ Roses
[ 23.9.2013] (príspevkov 4)