blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG jedenmaco
ČLÁNKY
DISKUSIE
SLEDOVAŤ BLOG
Vitajte na mojom blogu
JEDEN.MACO



TOP 20 útočníkov NHL
pridal JEDEN.MACO 27.1. 2013 o 14:21



20. Jarome Iginla

Vybrat 20. miesto je najtazsie. Do uvahy spadalo viacero adeptov, ci uz vecne mlady Martin St.Louis, coraz dominantnejsi Phil Kessel, tradicne stabilny Brad Richards, Eric Staal ci dokonca Marian Hossa. Nakoniec som zvolil legendu Calgary, Jaromea Iginlu. Hoci ma uz 35 rokov, jeho vykony, najma co sa strelby tyka, su stale dostatocne na to, aby obsadil 20. priecku. Iginla totiz od sezony 2000-01 ani raz nedal menej ako 30 golov, co je uctyhodne. Poslednu sezonu dal 32 golov a na dalsich 35 prihral, sezonu pred tym dal 43 golov s celkovym poctom bodov (86) obsadil znova prvu desiatku najproduktivnejsich hracov. Je to nepochybne najlepsi utocnik minulej dekady, avsak Stanley Cup mu zda sa nie je sudeny.

 

19. Anže Kopitar

Slovinska supehviezda z LA Kings. Pri zisku Stanley Cupu v poslednej sezone hral v utoku azda najdolezitejsiu rolu. Je to skvely technik a vdaka svojej velikosti a sile je velmi tazko odstavitelny od puku. Posledne 3 sezony hra velmi stabilne s priemerom 77 bodov. 19 miesto je teda opravnene.

 

18. Henrik Zetterberg

Svedsky utocnik Detroitu Red WIngs, stabilna opora tohto teamu uz dlhe roky. Hanrik mal najlepsiu sezonu 2007-2008, ked Detroit ziskal svoj 11. Stanley Cup. V tejto sezone dal 92 bodov a stal sa najuzitocnejsim hracom v Play Off. Od tejto sezony ubehli 4 dalsie, v nich hra Henrik taktiez velmi slusne, priemerne dal taktiez 73 bodov. Posledna sezona bola trocha slabsia ako byva zvykom, ale nie len v jeho pripade. Kazdopadne, 18. miesto si nepochybne zasluzi. 

 

17. Rick Nash

Prvy draft (celkovo) z roku 2002, draftovany teamom Columbus Blue Jacket. Rick je vyborny technik a stabilny strelec (poslednych 5 sezon vsetko 30 a viac golov). V CBJ bol dokonca kapitanom, avsak tento rok si prvykrat zahral v drese NY Rangers, kde je kapitanom American Ryan Callahan. NYR patri papierovo medzi najsilnejsie teamy NHL, tak ma Rick pomerne velku sancu na zisk Stanley Cupu. 17 miesto patri teda jemu.

 

16. Corey Perry

Kanadsky strelec Anaheimu Ducks, posledne dve sezony s vybornou streleckou statistikou. Minula sezona celemu Anaheimu vobec nevysla a ich najproduktivnejsi hrac (Teemu Selanne) dosiahol "len" 66 bodov. Perry ale aj v tejto sezone strelil 37 golov a stal sa tak najlepsim strelcom muzstva. Sezonu pred tym dal 50 golov, cim sa stal najlepsim strelcom sezony a celkovy pocet bodov (98) ho radil do prvej trojky. Dokonca aj sezony pred tym hral Perry stabilne. Jeho velkou slabinou je ale nerozvaznost a nervozita, pretoze ked team prehrava, Perry castokrat konci na tresntej lavicke bud za zakerny faul alebo bitku. 16 miesto teda nalezite patri jemu. 

 

15. Zach Parise

Inteligentny Zach z NJD, v sucasnosti nosiaci dres Minnesoty za viac ako 7 milionov rocne. Zach bol poslednu sezonu  v NJD dokonca kapitan a pod jeho vedenim sa Devils dostali az do finale, kde vsak podlhali LA Kings pod vedenim Dustina Browna. Zach mal kazdopadne v NJD vyznamnu ulohu a bez neho to budu mat podstatne tazsie, pretoze Kovalchuk, hoci je lepsim strelcom a produktivnejsim hracom, nedokaze team podrzat v tazkych situaciach tak, ako to dokaze Zach. Dokazom tomu bola aj sezona 2010-2011, kedy Parise utrpel tazky otras mozgu a do konca sezony nenastupil (odohral iba 13 zapasov), NJD tahalo rekordnu snuru prehier. Hoci sa nakoniec zobrali, na Play Off to nestacilo. Sezonu na to, ked bol Zach uz v poriadku, dostali sa do finale. Sezony pred tym mal Zach vyborne statistiky, jeho rekordna sezona (08-09) bola 94 bodova s 45 golmi. Momentalne je v Minnesote vo formacii s Finom Mikkom Koivom, Americkym obrancom Ryanom Suterom a Kanadanom Danym Heatleym. Zatial sa zda, ze sa Zach chytil, pravdepodobne bude najlepsim hracom Minnesoty a spolu s Heatleym mozu utvorit vybornu dvojicu.  15 miesto je teda opravnene.

 

14. Ryan Getzlaf

Kapitan Anaheimu Ducks, vyborny tvorca hry s perfektnym prehladom. Na konte ma obrovske mnozstvo presnych prihravok a je nepochybne najlepsim hracom muzstva. Je sucastou formacie tzv. RPG (Ryan, Perry, Getzlaf) a je to prave on, cez koho ide takmer kazda akcia tejto formacie. Ako kapitan vsak urcite nenahradi legendarneho Scotta Niedermayera, ktory v roku 2010 oznamil koniec kariery a minulu sezonu sa zdalo, ze na post kapitana nie je Getzlaf  vhodny. Nic to vsak nemeni na fakte, ze je to skvely technik s neuveritelnym prehladom bez ktoreho by boli Ducks uz vopred pochovanym teamom. Tuto sezonu zacali pomerne dobre a ak im to vydrzi, v Play Off sa moze stat vselico.

 

13. Nicklas Backstrom

Svedsky playmaker teamu Washington Capitals, dvorny nahravac Ruskemu kanonierovi Ovechkinovi. Nicklas patri nepochybne medzi najlepsich nahravacov ligy, avsak, dokaze sa presadit aj strelecky. Dlho som uvazoval, ci ho umiestnim pred alebo za Getzlafa, ale nakoniec som sa rozhodol pre prvu moznost. Prihravky mozno nedokaze vycarovat tak ako Getzlaf, ale vykonnostne je urcite stabilnejsi a celkove sa nanho da viac spolahnut, hoci poslednu sezonu nedohral pretoze ho trapilo zranenie hlavy. Sezonu pred tym hral ale velmi dobre, v sezone 09-10 dal dokonca 101 bodov, co ho zaradadilo do prvej desiatky produktivity. Jeho hra obcas napadite pripomina hru legendarneho Petra Forsberga, avsak, urcite nie je tak skvelym korculiarom a technikom ako bol Foppa. Kazdopadne, 13 miesto si nepochybne zasluzi, a kedze ma iba 25 rokov, je mozne, ze vo svojej kariere dokaze este velke veci.

 

12. Jonathan Toews

Kapitan Chicaga Blackhawks, spolu s Patrickom Kaneom tvoria vybornu dvojicu. Zisk Stanley Cupu v roku 2010  bola hlavne ich zasluha, Toews sa vtedy stal najproduktivnejim a najuzitocnejsim hracom Play Off. Vykonnostne je dokonca stabilnejsi ako Kane, ale jeho celkovy herny prejav uz tak skvely ako v Kaneovom pripade nie je. Kazdopadne, je to vyborny hrac a hlavne kapitan, taktiez je clenom prestiznej skupiny hracov Tripple Goldu, kedze sa mu podarilo ziskat Stanley Cup, zlato z Olympijady a aj zlato z majstrovstiev sveta. A to vsetko v tak mladom veku. 

 

11. Patrick Kane

Prvy drafy roku 2007, uz spominany pri Toewsovi. Nepochybne najlepsi American v sucasnosti a taktiez najlepsim hracom Chicaga Blackhawks. Je to jeden z najtechnickejsich hracov akych momentalne NHL ma, ma skvely prehlad a vyborny instinkt. Jedina jeho slabina je, ze ma puk prilis rad, a castokrat ho drzi viac, ako treba. Vdaka svojej malej postave je velmi tazko zasiahnutelny. Ma iba 24 rokov a uz dokazal to, o com sa mnohym hracom v jeho veku ani nesniva. V rolu 2010 ziskali Stanley Cup a bol to prave on, kto dal vytazny gol. Ak mu bude zdravie sluzit, moze toho dokazat este viac.

 

10. Pavel Datsyuk

Pravdepodobne najtechnickejsi hrac sucasneho hokeja. Pavel, hoci ma uz 34 rokov, stale nestraca na kvalite a nepochybne je to najlepsi hrac Detroitu Red Wings. Ziskal 2x Stanley Cup, posledne roky hra velmi stabilne, priemerne da skoro 1 bod na zapas. Jeho najlepsia sezona bola prave 07-08, kedy ziskal s Detroitom 11. stanley cup. Je to jeden z najlepsich play-makerov a mnohi ho pokladaju za najlepsieho centra sucasnosti. Posledne 2 sezony vsak nemohol odohrat cele kvoli zraneniam zapastia. Za zmienku tiez stoji jeho vsestrannost. 

 

9. Henrik a Daniel Sedinovci

Sedinovci su trocha iny pripad ako ostatni hraci. Individualne ani jeden z nich nema take kvality, aby mohol obsadzovat miesto v prvej desiatke, ale ked hraju spolu, su nezastavitelnym duom. Vancouver by bez nich prakticky neexistoval. Henrik je vyborny playmaker a Daniel zasa stabilny strelec. Pravidelne sa drzia v 10tke najproduktivnejsich hracov NHL, ale ked sa jeden z nich zrani, je to na druhom citelne. Kazdopadne, su dlhorocnou oporou Vancouveru a kedze su stale stabilni co sa produktivity tyka, musim ich zaradit aspon na 9. miesto.

 

8. Jason Spezza

Fenomenalny utocnik Ottawy Senators, jeden z najproduktivnejsich hracov minulej dekady s perfektnym bodovym priemerom 1.02 za zapas. Nepochybne najlepsim hracom Ottawy sucasnosti, po Alfredssonovi pravdepodobne najlepsim hracom historie Ottawy. Minulu sezonu mal skvelu. Zatial co mnohe hviezdy sklamali, on s 84 bodmi skoncil v prvej 5tke kanadskeho bodovania, konkretne na 4. mieste. Pocas jeho najlepsieho obdovia ho trapilo mnoho zraneni, preto nikdy nedal viac ako 92 bodov, avsak v sezone 05-06 dal 90 bodov v 68 zapasoch!!! Od tej doby sa sice trocha zhorsil, no stale je dost dobry na to, aby obsadzoval prve priecky v kanadskom bodovani. Keby jeho posledne 3 sezony odohral uplne vsetky do konca, som si isty, ze by bol v top 10 kazdy jeden raz. 

 

 

7. Joe Thornton

Nepochybne najlepsi playmaker za poslednych 10 rokov, dokonca lepsi ako Spezza ci Datsyuk. Jeho prihravky su na milimetre presne aj vdaka svojej velikosti ma neskutocny prehlad. Momentalne je kapitanom San Jose Sharks, ale podobne ako Iginla, taktiez patri medzi najlepsich utocnikov minulej dekady, no Stanley Cup mu asi sudeny nie je. Od sezony 01-02 nazbieral vzdy minimalne 70 bodov, v sezone 05-06 sa stal najproduktivnejsim hracom s neuveritelnymi 125 bodmi a 92 asistenciami!!! Od tej doby sice Thornton takyto uspech nezazil, hoci ani za jednu sezonu sa nemusi hanbit. Tuto sezonu maju SJS vyborny start a Thornton sa uviedol viac nez skvelo. Ma vsak uz 33 rokov a nepredpokladam, ze sa este vyrazne zlepsi, alebo zeby sa znova zopakovala sezona 05-06, ale jeho vykony su stale dostatocne na to, aby obsadil prvu desiatku, konkretne teda 7. miesto.

 

6. Ilya Kovalchuk

Rusky delostrelec, prvy draft celkove v roku 2001 uz neexistujucou Atlantou Thrashers. Kovalchuk bol vzdy perfektny strelec, patri medzi najlepsie korculujucich a najtechnickejsich hracov sucasneho hokeja, no podobne ako v pripade Patricka Kanea, aj Kovalchuk nerad poziciava puk a velakrat sa snazi zakoncovat sam. Je to taktiez tradicna opora Ruska na medzinarodnych podujatiach a ziskal 2 zlate medajle z roku 2008 a 2009. Momentalne hra v NJD a miulu sezonu hral skvelo. V play off bol v utoku najvacsou oporou teamu, avsak vo finale nejako vychladol. Kazdopadne, v zakladnej skupine skoncil opat v Top 10, respektive v Top 5, hned za Jassonom Spezzom, na ktoreho mu chybal jeden bod. Ak by sezonu odohral celu, je dost mozne, ze by ziskal 90 bodov.

 

5. Claude Giroux

Mlady, 25 rocny utocnik Philadelphie Flyers svoje prve tri sezony nehral az tak presvedcivo, no najma posladna sezona sa mu velmi podarila a 93 bodov v 77 zapasoch hovori za vsetko. V play off bol Giroux nezastavitelny, favorizovany Pittsburg si na nom doslova vylamal zuby. Je iste, ze Giroux hodla v svojej perfektne rozbehnutej kariere pokracovat a momentalne, hoci je este skoro hovorit, sa zda, ze sa jeho vyborna sezona zopakuje. Nepochybne najlepsi hrac Philadelphie, avsak otazne je, ci sa mu podari pretlacit Philadelphiu znova do finale, ako sa to v roku 2010 podarilo Richardsovi s Gagnem, a ziskat Stanley Cup, na ktory cakaju fanusikovia Flyers uz dlhe roky. Phila je totiz posledne roky velmi stabilna a ak im forma vydrzi, urcite budu mat na cele s Girouxom na to, aby Cup ziskali.

 

4. Alexander Ovechkin

Dlho som premyslal, kam mam Ovechkina zaradit. Este pred nedavnom to bola extratrieda NHL, do roku 2010 nastrielal vzdy viac ako 45 golov, co je doslova neuveritelne, zvlast v dnesnej dobe. Minula sezona sa mu vsak nevydarila, nazbieral iba 65 bodov, co je na hraca jeho kalibru zalostne malo. Uvod sezonu sa mu zatial tiez nedari, ale vsetci veria v to, ze Alex sa znova vrati a znova pridu 100 bodove sezony ako to este donedavna bolo pravidlom. Mnoho ludi ho stale povazuje za najlepsieho hraca NHL, ale podla mna uz klesol minimalne o 2 priecky nizsie. Kazdopadne, stale si zasluzi byt aspon v 4ke najlepsich hracov sucasnosti, ved predsa len, o maloktorom hracovi sa da povedat "nevydarena sezona", ked nastriela 38 golov.

 

3. Steven Stamkos

Podobne ako Ovechkin, aj on je prvym draftom a aj on je cistokrvnym strelcom. Podla mojho nazoru uz Stamkos Ovechkina predbehol. Je sice pravda, ze ked je Ovechkin v top forme, tak nanho dokonca ani Stamkos nema, ale posledne dve sezony narozdiel od neho dal Stamkos 105 golov, co je vskutku fenomenalne. Minula sezona bola krizova nie len pre Ovechkina, ale aj pre mnohe dalsie hviezdy, ale Stamkos sa nakopol a nastrielal svoj rekord, teda 60 golov v sezone. Je pravda, ze ciastocny podiel ma na jeho uspechu aj Martin St.Louis, ktory mu dvorne nahrava a spolocne tvoria nezastavitelne duo. Stamkos ma vsetky predpoklady na to, aby sa stal najlepsim strelcom tejto dekady.

 

2. Evgeni Malkin 

Nezastavitelny rusky utocnik Pittsburgu Pengiuins, minula sezona patrila prakticky jemu. Mnoho ludi ho povazuje za najlepsieho hraca na svete a nepochybne je to najlepsi rusky hrac sucasneho hokeja. Zisk posledneho zlata pre Rusko bola ciste Malkinova zasluha. Je to genialny technik, perfektny strelec, ekonomicky korculiar a cudzie mu nie su ani fyzicke kontakty. Ma sancu sa stat najlepsim hracom tejto dekady, avsak najlepsim hracom sucasnosti je niekto iny.

 

1. Sidney Crosby

Kanadska superhviezda, nezastavitelny utocnik prezivany tiez ako "The Next One". Mnoho ludi veri, ze bude lepsi ako legendarny Wayne Gretzky, avsak tomu by som az tak neveril, pretoze teraz je doba ina. Pravdou ale je, ze sa podielal na takmer 50tich percentach golov Pengiuins, odkedy je clenom tohto klubu. Posledne dve sezony mal perfektny priemer na zapas, 1.69, hoci ho trapili zranenia, co je vskutku bezkonkurencne a dokonca ani Malkin, hoci jeho posledna sezona bola lepsia, sa na neho nechyta. Crosby je teda nepochybne najlepsim utocnikom (ale aj hracom) NHL. Za pozornost taktiez stoji ze je clenom Tripple Goldu uz od roku 2010, kedy mal 22 rokov.

 

 

Za zmienku tiez stoja: Phil Kessel, Eric Staal, Martin St.Louis, Alexander Semin, Dustin Brown, Marian Hossa a dalsi.



Prístupov 6474
Kvalita článku
(48,6%) hlasov 7

PRÍSPEVKY
SLEDUJETE
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Koniec ľudstva
[ 6.7.2014] (príspevkov 0)
tomlinson111, rudo887788, tominko6666 a ...
[ 25.4.2014] (príspevkov 1)
Vymývačka mozgov
[ 26.3.2014] (príspevkov 5)
Kto vyhrá hokej na SOCHI 2014?
[ 12.2.2014] (príspevkov 17)
Tretí seriózny článok
[ 3.2.2014] (príspevkov 0)
Najväčší zločin v histórií ľudstva
[ 10.1.2014] (príspevkov 15)
Druhý seriózny článok
[ 3.12.2013] (príspevkov 9)
Prvý seriózny článok
[ 24.11.2013] (príspevkov 6)
Putin
[ 1.10.2013] (príspevkov 0)
TOP 10 Guns N´ Roses
[ 23.9.2013] (príspevkov 4)